Online streaming diensten

Ze zijn er in allerhande soorten en maten, muziekdiensten. Bij de een heb je de mogelijkheid om te downloaden terwijl je bij de ander juist alleen kunt streamen. Hieronder vindt je enkele punten waar je de verschillende diensten op kunt onderscheiden.

Offline luisteren

Het voordeel van offline luisteren is dat je geen data verbruikt, erg handig natuurlijk. Bij nagenoeg alle streaming diensten komt deze functie vrij bij het premium abonnement. Dit abonnement kost u rond de €10 per maand bij onder andere Spotify, Ziggo en Grooveshark.

Luisteren op mobiele apparaten

Nagenoeg alle aanbieders van (online) muziekdiensten onderscheiden hun abonnement in mobiele apparaten en vaste apparaten. Onder de vaste apparaten worden de PC en laptop gerekend en de mobiele apparaten zijn je telefoon of tablet. Wanneer je ook gebruik wilt maken van bijvoorbeeld Spotify op je telefoon of tablet dien je te gaan voor het premium abonnement.

Kwaliteit van de muziek

Het verschilt natuurlijk per gebruiker, maar persoonlijk vinden wij de kwaliteit van de muziek erg belangrijk. Deze wordt weergegeven in kbps. Ben je van plan om je muziek af te spelen op bijvoorbeeld een feest? Dan is 320 kbps vereist. Luister je alleen via bijvoorbeeld je oortjes dan is 192 kbps of wellicht 128 kbps ook voldoende. Kijk hier dus goed naar want we zien grote verschillen onder de aanbieders.

De grootste aanbieders

  • De populairste aanbieder in Nederland is Spotify, hier betaal je €4,99 of €9,99. Hiervoor krijg je bij het premium abonnement toegang tot het luisteren op mobiele apparaten en toegang tot 320 kbps audio bestanden in plaats van 160 kbps.
  • Grooveshark biedt 2 abonnementen tegen een prijs van $6 en $9 hierbij heb je bij elk abonnement de toegang tot 64- en 320 kbps. Dat is dan ook direct het nadeel van Grooveshark het kan zijn dat je erg slechte kwaliteit aan het luisteren bent omdat iedereen het zomaar kan uploaden. Vandaar dat de legaliteit van deze dienst vaak in het geding is.
  • De nieuwste dienst komt van Ziggo genaamd Ziggo Muziek (Overal). De overal upgrade komt vrij wanneer je €9,95 per maand gaat betalen in plaats van €4,95. Je hebt toegang tot 12 miljoen nummers waarbij er een verschil zit in de kwaliteit tussen het streamen op je PC of laptop en je mobiele apparaten. De verdeling is namelijk 256 kbps tegen 64 kbps.